oley!! - menjawab tohmahan hudud video sembang rakyat

.

"petang yang syahdu...membaca ayat ke ayat komentar di youtube tentang filem dakwah 'olleyy'...30 min pertama,ribuan telah like, bergentayangan komen positif dan negatif di alam maya. kami buat sekadar termampu demi 'air muka agama' ini. mungkin ia menyentuh dasar hati kerana semua yang diajak berlakon mengucur peluh tanpa satu sen bayaran. ada artis, ada pensyarah kanan universiti, ada ambil cuti untuk berlakon, ada yang datang sejauh kota bharu, juga kuantan semata-mata untuk menyumbang tenaga untuk pencerahan buat umat. terima kasih teman-teman penonton atas simbahan api semangat...."Islam ada pembelanya!"..."-Ustaz Riduan Mohamad Nor

"pagi ni dapat panggilan telefon dari unknown, nada suaranya sebak lalu melahirkan luahan terharunya dengan penuh emosi, kemudian beliau menangis di hujung talian sambil mengucapkan tahniah kepada filem oley yang telah menyedarkannya mengenai hukum Allah.... Ya Allah ! Maha Suci Allah... Maha Benar Ajaran Suci ini." -Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi

ulasan dari ketua pemuda pas pusat : oley! pecah panggung

konvensyen fiqh ummah 2012

.
website : k-fiqh.com

p/s : saya sungguh dengki dengan program ini, disajikan dengan tokoh ilmuwan terkenal. apakan daya. ada ruang kita berjumpa. siapa ada kelapangan, jangan lepaskan peluang ini.

hijrah kota raya - salam maal hijrah 1433

.

p/s : salam maal hijrah kepada semua !

fixie bicycle

.

a fixed-gear bicycle (or fixed-wheel bicycle, sometimes known as a fixie) is a bicycle that has no freewheel, meaning it cannot coast, as the pedals are always in motion when the bicycle is moving.

the sprocket, or cog, is threaded or bolted directly to a fixed rear hub. when the rear wheel turns, the pedals turn in the same direction.this allows a cyclist to stop without using a brake, by resisting the rotation of the cranks, and also to ride in reverse. -wikipedia

gua ikut enta the movie -part1,part2 dan part3

.






#turut dibintangi : ust nik abduh, ust ridhuan, ust azhar idrus, manjohn, kamal dan lain-lain

lima tawaran pas terengganu kepada rakyat terengganu

.

1. pas akan menyelesaikan persoalan tanah rakyat khususnya yang dirampas oleh kerajaan yang lalu.

2. memberi kembali pengecualian cukai pintu rumah kediaman

3. mewujudkan 17,000 peluang pekerjaan khususnya kepada anak muda yang menganggur

4. memberi cuti 30 hari bergaji bagi kakitangan kerajaan yang kematian suami sebagai tempoh bergabung.

5. merakyatkan ekonomi dan menawarkan skim khas bagi membantu kemiskinan.

atas cakna kepada maslahah rakyat kini, pihak pas akan menawarkan 10 tawaran utama yang seiring dengan tawaran pr jika menawan putrajaya dengan ‘buku jingga’ yang menawarkan 10 janji selepas 100 hari pr memerintah. pas terengganu hanya mengumumkan 5 perkara dan 5 perkara lagi yang lebih hebat akan diumumkan dimasa akan datang.

#rujukan dan selanjutnya : ustsaifulbahri.blogspot.com

pujangga murabbi

.

pesan bonda

.
pesan bonda saya yang tercinta, " duduk disana, kena belajar empat kali ganda " - fuhh, mengiyakannya. betul apa yang beliau perkatakan. kalau tidak, tak kemana lah kamu. jadikan hari ini lebih baik dari semalam.

himpunan kebangkitan rakyat - pas ganti umno

.

p/s : jom berubah untuk kemenangan.
#tentatif - pgu3 100k

sebulan bagaikan sehari

.
alhamdulillah, sebulan sudah saya berada di bumi anbiya', bumi syam lagi barakah. lagi sebulan juga imtihan awal. segalanya baik-baik belaka, kelas juga sudah bermula.

tidak kisah jika permulaan mulut terngaga, mudah-mudahan akan datang dapat mengeluarkan suara jantan. yang pasal sembang kencang dengan orang/student arab itu lain cerita. hentam kromo pun boleh jadi. mohon doa kalian.

undilah - daftarlah sekarang

.

# http://www.undilah.com

desktop today #2

.
#from windows seven to mac os.

happy mother's day advertising ?

.
kalau sebelum ini, video ini khas untuk pengorbanan seorang bapa, tapi kali ini pula mengenai pengorbanan seorang ibu. pengorbanan ibu bapa tiada tandingnya. berbuat baiklah kepada mereka selagi mereka ada.

p/s : asal video ini ialah video untuk hari raya aidilfitri. almari baru tajuknya. video ini sungguh taching !

peranan sebagai pelajar - tg haji abdul hadi awang

.

#mohon tonton habis.

selamat hari raya aidilfitri

.
selamat hari raya aidilfitri kepada semua. maaf zahir dan batin, tidak lupa kepada sanak saudara yang berada di malaysia. kami sekeluarga disini sihat sejahtera. mohon kemaafan segala salah silap yang tidak disengajakan ataupun sengaja.

tidak lupa juga buat kawan-kawan, teman-teman, rakan-rakan seperjuangan. semoga tidak berhenti menentang kezaliman. doakan supaya Allah mempermudahkan dalam menuntut ilmu, seterusnya selamat di dunia dan lebih lagi selamat juga di akhirat. sebelum terlupa juga, selamat berpuasa enam syawal :-)

# taqabbalallahu minna wa minkum! wa kullu 'am wa antum bikhair

sayonara jahiliyyah

.

watch this..untuk semua yg tanya mcmana nak berubah... :) kudos to you girls!!!-wardina safiyyah

selamat tinggal 1malaysia

.
sebelum ini acuh tak acuh saya menjawabnya. akhirnya persoalan pertama ini sudah terjawab. akan datang persoalan kedua juga akan terjawab dengan sendirinya. insyaAllah saya akan menyambungkan pelajaran ke jordan. mohon doa dari kalian semua.

kuala lumpur 26/08/11 | 0315 --> kuwait 26/08/11 | 0635. kuwait 26/08/11 | 1445 --> amman 26/08/11 | 1655.

seperti jadual di atas, itu tarikh penerbangan saya. ramai yang tertanya-tanya kenapa ianya sebelum raya. harapnya ianya menjadi tanda tanya sampai bila-bila :-)

p/s : mohon maaf segala salah silap secara spontan ataupun tidak langsung. doakan saya supaya mudah dalam menuntut ilmu.

selamat pulang perantau

.
#daripada pas dun paka

selamat hari raya aidilfitri

.
mohon maaf segala salah silap selama ini. samaada secara diam ataupun bising.
mohon doa daripada kalian juga.

تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ
“semoga Allah menerima (amalan) dari kami dan dari kamu”

koran by heart

.

p/s : harapnya kalian tonton sampai habis.

selamat menyambut ramadhan al-mubarak

.
in this photo: hj. muhyidin rashid, ust. saiful bahri mamat, yb abd wahid endut, dr. alias razak

iftar jamaie surau haji osman minggu pertama

.


ziarah dan sumbangan bersama ustaz azman shapawi

.


happy father's day advertising ?

.


p/s : sebenarnya ini iklan thai life insurance. :-)
maaf kerana membuatkan anda menangis di bulan ramadhan ini.

selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak

.
dengan ini saya mengucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak kepada semua muslimin dan muslimat di seluruh negara, tidak lupa juga kepada keluarga sanak saudara, kawan-kawan dan sewaktunya.

mohon kemaafan segala salah silap selama ini, memang segaja ataupun yang tidak sengaja. harapnya kita tidak ghairah melakukan amal ibadat di permulaan/awal ramadhan sahaja. dan jangan hanya cakap tidak serupa bikin, ucap ramadhan bukan kemain lagi tapi hasilnya hampes nyior !

p/s : puasa dulu baru raya... :-)

raihan feat man bai - harapan ramadhan

.

silent majority

.
the silent majority is an unspecified large majority of people in a country or group who do not express their opinions publicly. the term was popularized (though not first used) by u.s. president richard nixon in a november 3, 1969 -wikipedia

keganasan dan kekejaman polis di bersih 2.0 [updated]

.

9 julai, ada aku kisah ?

.

kebebasan berhimpun - zunar

.

desktop today #1

.
source : smashingmagazine.com

unggun bersih - a. samad said

.


semakin lara kita didera bara—
kita laungkan juga pesan merdeka:
demokrasi sebenderang mentari
sehasrat hajat semurni harga diri.

lama resah kita—demokrasi luka;
lama duka kita—demokrasi lara.
demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;
suara bebas yang utuh, kita idami!

dua abad lalu sam adams berseru:
(di boston dijirus teh ke laut biru):
tak diperlu gempita sorak yang gebu,
diperlu hanya unggun api yang syahdu.

kini menyalalah unggun sakti itu;
kini merebaklah nyala unggun itu.

24 - 25, 6.11. A. SAMAD SAID

we are brothers

.

p/s : biasanya tukang ambil gambar tiada dalam gambar. :-)

makan malam orang muda bersama ustaz saiful bahri mamat

.

8 tuntutan bersih 2.0 - 9 julai 2011

.

1. bersihkan senarai undi
2. menreformasi undi pos
3. guna dakwat kekal
4. masa kempen minima 21 hari
5. akses media yang bebas dan adil
6. kukuhkan institusi awam
7. hentikan rasuah
8. hentikan politik kotor

bersih 2.0 - gabungan pilihanraya bersih dan adil
9 julai 2011 bersamaan 9 sya'ban 1432h
2.oo petang
kuala lumpur

bored ?

.

+ http://www.youtube.com/user/DytonBrothers-for more funny videos.

kabinet perang pas terengganu 2011/2013

.
Pesuruhjaya - YB Haji Mohd Abdul Wahid Endut
Timb. Pesuruhjaya 1 - Ustaz Satiful Bahri Mamat
Timb. Pesuruhjaya 2 - Haji Muhyiddin Abdul Rashid
Timb. Pesuruhjaya 3 - YB Dr. Alias Razak
Setiausaha - Haji Yahya Ali
Pen. Setiausaha 1 - Ustaz Kamaruddin Yunus
Pen. Setiausaha 2 - Haji Hanafiah Mat
Pen. Setiausaha 3 - Ustaz Zakaria Dagang
Bendahari - Mohd Shukrimun Shamsuddin
Ketua Penerangan - Ustaz Nik Zawawi Nik Salleh
Pengarah Pilihanraya - Ariffin Deraman
Ahli-ahli Jawatankuasa ;
1. Dato' Ustaz Abu Bakar Chik
2. Haji Hussin ismail
3. Abdul Harris Malik
4. Ustaz Harun Jusoh
5. Dr. Mohd Khazani Abdullah
6. Dr Azman Ibrahim
7. Hajjah Zarani Othman

Ketua Dewan Ulamak : Datuk Husein Awang
Ketua Dewan Pemuda : Ustaz Mohd Nor Hamzah
Ketua Dewan Muslimat : Safinah Jusoh

malaysia parkour

.

tepuk dada tanya selera

.
#fikir-fikirkanlah dan selamat beramal

titik bukan noktah

.
terima kasih kepada semua, saya rasa blog ini sudah hilang fokusnya. saya sendiri perasan akhir-akhir ini. mungkin empunya blog ini juga turut sama hilang fokus. asyik ingin menjawab dua soalan yang sukar mencari jawapannya. tiada kata lain melainkan insyaAllah.

senarai pimpinan pas pusat sesi 2011 - 2013

.
AHLI JAWATANKUASA KERJA PAS PUSAT


1. PRESIDEN : YB DATO’ SERI TUAN GURU HAJI ABDUL HADI AWANG
2. TIMBALAN PRESIDEN : TUAN HAJI MOHAMAD SABU
3. NAIB PRESIDEN : YB SALAHUDDIN AYUB
4. NAIB PRESIDEN : YB DATUK PADUKA HAJI HUSAM MUSA
5. NAIB PRESIDEN : YB DATO' HJ MAHFUZ OMAR
6. KETUA DEWAN ULAMAK : YB DATO’ USTAZ HAJI HARUN TAIB
7. KETUA DEWAN PEMUDA : USTAZ NASRUDIN HASSAN THANTAWI
8. KETUA DEWAN MUSLIMAT : YB SITI ZAILAH YUSOF
9. SETIAUSAHA AGUNG : DATO’ HAJI MUSTAFA ALI
10. PEN. SETIAUSAHA AGUNG : YB DATUK TAKIYUDDIN HASSAN
11. PEN. SETIAUSAHA AGUNG : YB DR SYED AZMAN SYED AHMAD NAWAWI
12. PEN. SETIAUSAHA AGUNG : TUAN AHMAD SABKI YUSUF
13. BENDAHARI PAS PUSAT : YB DATO’ USTAZ HAJI ABDUL HALIM ABDUL RAHMAN
14. KETUA PENERANGAN PAS PUSAT : DATUK TUAN IBRAHIM TUAN MAN
15. KETUA PENGARAH PILIHANRAYA : YB DR. HAJI MOHD. HATTA MD RAMLI
16. AHLI JAWATANKUASA KERJA : TUAN MAZLAN ALIMAN
17. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB DATO' KAMARUDIN JAFFAR
18. AHLI JAWATANKUASA KERJA : TUAN HANIPA MAIDIN
19. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB DR DZULKEFLY AHMAD
20. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB DR MUJAHID YUSOF RAWA
21. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB HJ KHALID ABD SAMAD
22. AHLI JAWATANKUASA KERJA : USTAZ ABDUL GHANI SHAMSUDDIN
23. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB IR AMIRUDDIN HAMZAH
24. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB HJ ABDUL WAHID ENDUT
25. AHLI JAWATANKUASA KERJA : DATO' USTAZ ABU BAKAR CHICK
26. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB DATO' USTZ MOHD AMAR ABDULLAH
27. AHLI JAWATANKUASA KERJA : DATO' DR MAHFODZ MOHAMED
28. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB DR SITI MARIAH MAHMUD
29. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB DATO' DR HASSAN MOHAMAD ALI
30. AHLI JAWATANKUASA KERJA : USTAZ ABDUL GHANI ABDUL RAHMAN
31. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB DATO; SERI USTAZ AZIZAN ABDUL RAZAK
32. AHLI JAWATANKUASA KERJA : USTAZAH NURIDAH SALLEH
33. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB NASHARUDIN MAT ISA
34. AHLI JAWATANKUASA KERJA : USTAZ IDRIS AHMAD
35. AHLI JAWATANKUASA KERJA : HAJI ASMUNI AWI
36. AHLI JAWATANKUASA KERJA : YB DATO' SERI IR MOHAMAD NIZAR JAMALUDDIN
37. AHLI JAWATANKUASA KERJA : TUAN ZULKEFLY MOHAMMAD IMAR
38. AHLI JAWATANKUASA KERJA : ABANG AHMAD KERDEE MASAGUS


selamat bermuktamar - muktamar tahunan pas kali ke-57

.



#website Muktamar PAS kali ke-57 - link

almawlid - cahaya seluruh alam

.

+ facebook.com/almawlid

pak usop sura tengah telah kembali ke rahmatullah - alfatihah

.

al-fatihah buat allahyarham pak usop@ayoh long usop@hj mohd bin omar, pengerusi masjid lama sura.. semoga rohnya berada di kalangan orang² yang beriman.. ameen. Lepas maghrib tadi solat jenazah di masjid Lama Sura. meninggal kira2 jam 1.50 tngh. sakit barah

pak usop sura meninggal dunia -harakahdaily

harga gula naik 20sen

.
hari ini harga gula sudah naik 20sen, harga sebelum ini rm2.10 sekilogram menjadi rm2.30 sekelogram. sebelum ini kita dikejut-berukkan oleh kenaikan harga minyak ron97 sebanyak 20sen juga dan jumlahnya menjadi rm2.90seliter.

berkenaan kenaikan harga gula, ia dimaklumkan oleh ketua setiausaha kementerian dalam negeri dan hal ehwal pengguna mohd zain mohd dom yang berkata kenaikan itu selaras dengan keputusan mesyuarat majlis ekonomi pada hari ini.

jelasnya mohd zain, walaupun perubahan harga runcit dibuat, ia adalah lebih rendah berbanding negara serantau, termasuk indonesia, singapura, thailand dan filipina. -harakahdaily

nota kaki : mungkin ini salah satu cara kerajaan membendung penyakit kecing manis, dengan kenaikan harga gula, maka kuranglah orang membeli dan menggunakan gula. :-)

ijtima' pas dun paka

.
ijtima' pas dun paka, pada 07 mei 2011, sabtu, jam 09 pagi, di dewan darul bayan, dirasmikan oleh ybhg mohd bin sabu. semua muslimin dan muslimat dijemput hadir...
#kepada pengundi dan penetap di paka, jom sertai facebook pas dun paka !

himpunan pas ganti umno di kuala terengganu - 100k [tunda bulan julai]

.
himpunan kebangkitan rakyat - pas ganti umno [pgu 100k] peringkat zon tengah negeri terengganu. pada 20-21 mei 2011 bersamaan 17-18 jamadil akhir 1432 bertempat di kg tanjung batu 1, bandar kuala terengganu ( belakang hotel tanjung vista. kupon derma rm3 turut di sediakan.

p/s : pgu paling terbesar sekali antara pgu-pgu lain. 1OOk tu.

facebook rasmi pas pusat

.
+ jangan lupa sertai kami ! like disini

ceramah pgu (pas ganti umno) - cikgu mala

.

pak long - selagi ada rindu

.

kenali calon pas di pilihan raya sarawak

.
1) haji adam bin ahid (n22 sebuyau)
detail profail calon n22 sebuyau

2) abang ahmad kerdee bin abang masagus - abang mat (n24 beting maro)
detail profail calon n24 beting maro

miss malaysia pahang 2010

.

+ garaunya suara miss kita ni.

download borang permohonan jordan 2011

.
sudah lama saya mencarinya, akhir keluar juga. satu sahaj persoalan saya, kena tak pihak berwajib tak besar-besarkan ( uar-uarkan ) tentang permohonan kemasukan ke jordan tahun 2011? - abaikan.
sila kemukakan borang permohonan jordan yang sudah lengkap pada 16 mei 2011.

#download borang kpt jordan 2011 -sila klik.

p/s : untuk makluman kawan-kawan saya, saya tidak mengaku akan ke jordan sebelum permohonan saya di terima oleh pihak kpt. - ada rezki, insyaAllah.

gambar santai bersama bob lokman di mayang sari

.


6 servis pendekkan url paling popular

.
dipendekkan cerita, untuk memendekkan url sesuatu link yang panjang contohnya,http://sarapiey.blogspot.com/2011/01/himpunan-kebangkitan-rakyat-pas-ganti.html anda boleh pendekkan link tersebut menjadi seperti ini http://goo.gl/eqpIZ dan ini http://bit.ly/dE3o3y. antara sebabnya kebanyakkan orang gunakan servis pendekkan url ini kerana :

1) untuk memperkemaskan url/link supaya tidak kelihatan terlalu panjang.
2) supaya orang tidak tahu url/link yang di pautkan. kebanyakkan supaya bertujuan ramai pengunjung mengklik link tersebut, padahal ada udang disebalik batu. dekat shoutbox biasa kita jumpa.
3) jimatkan ruang status pada mana2 laman sosial yang ingin di gunakan. contoh dekat twitter, hanya 140 huruf sahaja di benarkan.
4) kaki pengiklan suka menggunakan shorten url.
5) boleh difikirkan sebab-sebab lain yang sesuai. :-)

cara baru baca blog di blogspot

.

hari ini, blogger telah memperkenal fungsi terbaru untuk membaca blog. salah satu proses peningkatan penyedia blog popular selain wordpress yang menggunakan teknologi terbaru termasuk ajax, html5, css3. antara kelebihan fungsi ini ialah :

1) infinite scrolling : anda blog membaca blog tanpa perlu membuka halaman seterusnya. ianya hanya satu paparan sahaja.
2) new layouts : pandangan berbeza sesuai dengan semua jenis blog.
3) speed : download gambar seperti yang dilihat. ianya pantas dan jimat masa anda.
4) interactivity : cara terbaru ini lebih menghayati kandungan isi blog. teruja !

isi baiah aqabah 2

.
عن جابر قال: قلنا: يا رسول الله على ما نبايعك؟ قال: على السمع والطاعة في النشاط والكسل, وعلى النفقة في العسر واليسر, وعلى الأمر بالمعروف والنهي عن المنكر, وعلى أن تقوموا في الله لا تأخذكم في الله لومة لائم, وعلى أن تنصروني إذا قدمت إليكم وتمنعوني مما تمنعون منه أنفسكم وأزواجكم وأبناءكم ولكم الجنة

Dari Jabir R.A, Kami bertanya Wahai Rasulullah, diatas dasar apakah kami berbaiah? Sabda Rasulullah S.A.W. "  Di atas dasar mesti dengar dan taat samaada di masa cergas atau malas, di atas dasar bernafkah (bersedia untuk berbelanja), di masa susah dan senang, di atas dasar bangun kerana menegakkan agama Allah S.W.T.  di dalam menegakkan agama Allah itu tidak mengira celaan orang mencelanya, dan di atas dasar memberi pertolongan kepadaku apabila aku tiba kepadamu, kamu mempertahankan aku sebagaimana kamu mempertahankan diri kamu dan anak-anak kamu, jika kamu melakukan itu, nescaya diberikan untuk kamu syurga ".

bagaimana melindungi undi anda dari dikesan?

.

konvoi harley davidson kibar bendera pas

.


+ meremang bulu roma tngok video ni, saje tengok semula wat ngecharge semangat.

domain dan hosting

.
sudah lama saya tidak menulis dengan idea sendiri. asyik masukkan video, gambar dan sewaktu dengannya. apa yang hendak diceritakan disini, saya sedang berkira-kira untuk menyambar domain nama saya sendiri dan sedikit sebanyak perihal domain dan hosting ini.

mungkin ada yang bertanya apakah domain itu, senang cerita saya simpulkan ianya ialah alamat untuk laman web/blog anda. sebagai contoh, http://sarapiey.com/. sebenarnya lebih kurang dua tahun saya bergelumang dengan domain dan hosting ini. ada yang sehingga hari ini ianya masih kekal dan terus maju jaya. - sila cari sendiri.

hosting itu pekebenda plak? untuk memudahkan anda faham, hosting boleh dikatakan tempat untuk simpan data-data laman web/blog anda. termasuklah file, gambar, video, teks dan sebagainya. untuk pengguna blogspot, anda tak perlu susah-susah fikir pasal hosting, semuanya pihak blogger.com/blogspot sudah uruskan. kiranya untuk blog percuma lah.

video konvoi pgu besut

.

tsunami jepun - the sinking of japan ?

.


surat seorang remaja kepada perdana menteri malaysia

.
Assalamualaikum Dato’ Seri.
Saya, Muhammad Muizzuddin bin Zaini. InsyaALLAH Julai nanti genaplah umur saya 19 tahun. Masih berbaki lebih kurang 2 tahun sebelum saya layak mengundi. Tetapi saya yakin dalam ruang demokrasi tidak pula mensyaratkan yang saya hendaklah berumur 21 tahun untuk melayakkan surat saya ini dibaca Dato’ Seri.

Dato’ Seri, saya ingin memperkenalkan diri sebagai remaja yang sangat ingin tahu. Keinginan saya ini menjadikan saya remaja yang tidak hanya terpaku di meja belajar semata. Saya mampu menonton berita hingga ke penghujungnya (tidak di bahagian Sukan semata).
Saya juga mampu membaca suratkhabar dari muka depan hingga ke muka akhir. Saya sering ‘singgah’ di laman-laman sesawang untuk melihat berita-berita yang tidak tersiar di media arus perdana. Saya juga remaja yang suka meladeni buku-buku yang tidak menjadi kegilaan kebanyakan remaja seusia saya.

Tidaklah pula saya katakan yang saya lebih tahu daripada Dato’ Seri, tidak. Saya cuma mahu tegaskan saya adalah remaja yang memerhati. Saya adalah remaja yang bukan kerjanya sehari-hari hanyalah makan, tidur, ‘menelan’ buku teks semata. Saya adalah remaja yang mengikuti rapat perkembangan-perkembangan semasa negara tercinta ini.

himpunan pas ganti umno di besut 18 dan 19 mac 2011 ( zon utara )

.
+ klik untuk tumbesaran, dan sebarkan.

la khauf - satu hati

.

calon pas prk dun merlimau dan dun kerdau

.
Yuhaizat calon PAS di Merlimau
Tuan Guru Presiden mengumumkan Yuhaizat Abdullah,38, Timbalan Ketua Pemuda PAS Melaka sebagai calon PAS di Merlimau. Pemilihan anak jati Kampung Chinchin yang terletak di dalam Dun Merlimau yang berkelulusan Diploma Tasawur Islam itu dipercayai mampu memberikan tentangan sengit kepada BN yang sememangnya begitu yakin dapat mempertahankan kerusi Merlimau. Beliau pernah bekerja sebagai juruteknik Siemens Semiconductor pada 1994 hingga 1998, Pegawai Tadbir Koperasi Hak Anak Melaka (Kohamas) pada 1998 hingga 2000, Pegawai Tadbir Borneo Security Melaka (2001-2003), Pengurus Projek Kontraktor Penyelenggaraan di MISC Menara Dayabumi (2003-2007) dan Pengurus Projek Kontraktor Penyelenggaraan di Universiti Multimedia pada tahun lepas. - http://n27merlimau.pas.org.my/

Hasanuddin calon PAS di Kerdau
Ketua Penerangan PAS Pahang, Hasanuddin Salim,43, diumumkan sebagai calon PAS bagi pilihan raya kecil (PRK) Kerdau oleh Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam majlis yang diadakan di tapak Kompleks PAS Pahang, Kerdau, pada jam 10.46 malam ini. Hasanuddin yang dilahirkan di Kampung Loyang, Sanggang, Temerloh pernah bertanding di Dun Kerdau pada pilihan raya umum lalu. Beliau yang berkelulusan Diploma Ukur dari UiTM, Shah Alam mempunyai seorang isteri dan tujuh orang anak adalah seorang usahawan. - http://n28kerdau.pas.org.my/

jahiliyyah moden

.
video
+ adakah perempuan sahaja yang perlu sedar/insaf ?

kenapa bob lokman sertai pas ?

.

+ facebook mohd hakim bin lokman | blog

gambar travelog siyasi pemuda pas

.

12 jaminan pas untuk malaysia baru

.
1. PAS tetap komited untuk melaksanakan agenda pengupayaan bangsa Melayu dan Bumiputera berteraskan prinsip-prinsip di atas;

2. PAS akan terus mempertahankan kedaulatan Raja-raja Melayu dan kepentingan bangsa Melayu dan Bumiputera seperti yang telah termaktub dalam Perlembagaan Malaysia;

3. PAS tetap beristiqamah untuk menghayati Islam sebagai satu cara hidup sesuai dengan kerangka perlembagaan Malaysia sebagai teras terpenting usaha mengupayakan Melayu;

4. PAS akan sentiasa memastikan seluruh kegiatan pembangunan bangsa Melayu berkiblatkan akhirat demi mencapai keredhaan Allah;

himpunan pgu kali kedua di besut 19 mac 2011

.
himpunan pas ganti umno untuk kali kedua akan dibuat di bandar jerteh besut, tarikhnya pada 19 mac 2011 hari sabtu. di besut menurut sumber terdekat akan berkumpul bersebelahan dengan masjid hadhari ( di bandar jerteh ). jangkaan pemuda akan turun lebih ramai berbanding kali pertama di kemaman baru-baru ini. insyaAllah tgna, tgha, dan dato' azizan razak akan turut sama turun. konvoi bermotor dari setiap dun/kawasan turut ada. semua rakyat terengganu perlu hadir. -pasgantiumno.blogspot.com

himpunan pemuda pas 30k di kedah

.


+ klik gambar untuk tumbesaran dan info selanjutnya di http://h30k.blogspot.com/

banyak entri di bekukan

.
sebenarnya banyak entri yang hendak saya tulis, tapi saya terpaksa bekukannya sementara, entah bila entri tersebut akan dinyah-bekuan, terutama entri-entri berkaitan blog. mutakhir ini, saya lebih fokus kepada sesuatu yang ringkas dan mengenai hal semasa. ribuan kemaafan kepada mereka yang tidak senang dengan blog ini. blog ini sudah berbau politik ! tapi anda patut menelannya.

himpunan pemuda islam terengganu 2011 ( himpit )

.

opick - rapuh

.

hadiah pertama tok ai untuk pengundi tenang

.
harga petrol ron97 akan dinaikkan 10 sen berkuatkuasa tengah malam ini menurut satu sumber industri. dengan kenaikan itu, harga petrol ron97 akan meningkat menjadi rm2.50 seliter (rm2.40 sebelumnya). ini merupakan kenaikan harga yang keempat berturut-turut bagi petrol ron97. kenaikan harga ini juga dilakukan sehari selepas pilihan raya kecil dun tenang yang berlangsung semalam. - malaysiakini

tahniah kepada pemenang di tenang

.

cikgu mala calon pas dun tenang

.


himpunan kebangkitan rakyat pas ganti umno 15 jan 2011

.
+ klik untuk tumbesaran, sila print dan sebarkan.

suara emas dsrm

.
+ ayah borek, emak rintik.

ron97 dan minyak tanah naik 10 sen

.
rasanya baru je lagi menulis entri pasal minyak naik. seperti biasa, saya mengetahui perkhabaran kenaikan harga minyak ini melalui twitter pada petang kelmarin. pagi hari ini, tonton berita jam 7. memang sah naik. - mungkin tidak ada rasa bersalah.

harga ron97 dan minyak tanah akan naik 10 sen. ron97 hari ini menjadi rm2.40 seliter harga sebelumnya rm2.30 seliter. minyak tanah pula rm2.50 seliter. tahniah kepada kerajaan malaysia. - 2011 masa untuk berubah.

katanya pemberita, minyak ron95 kekal rm.190 seliter, diesel rm1.80 dan lpg rm1.90 sekilo. kiranya tidak menjejaskan harga ketiga-tiga bahan ini. ya, saya percaya ! mungkin hari ini tidak menjejaskan. esok lusa bagaimana?

berkenaaan dengan hal ini, minyak yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Minyak (Opec) meningkat kepada US$89.79 mulai minggu ini. - alasan biasa yang diguna-pakai.

rujukan - mstar.com.my

10 janji pakatan rakyat dalam tempoh 100 hari jika di berikan kuasa memerintah

.
1. Memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

2. Mengarahkan Khazanah Berhad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan lain-lain badan milik kerajaan yang memiliki konsesi lebuhraya untuk menyempurnakan ambil alih aset lebuhraya oleh kerajaaan dengan tujuan menghapuskan tol.

3. Merombak struktur subsidi negara bagi mengurangkan subsidi kepada pihak swasta (seperti subsidi gas sebanyak RM19 bilion kepada penjana bebas) dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat.